Тероризъм - какво е това, определение и понятие

Тероризмът е постижение на престъпни действия, които създават терор сред определени групи от населението, за да се получат определени политически промени.

Тероризмът е трудно определимо понятие, тъй като се нуждае от различни елементи, за да може да се говори за него. Тези елементи поотделно могат да заблудят и объркат терористичните актове с терористичните актове, въпреки че споделят някои от техните характеристики.

Причини за тероризъм

Сред най-важните причини за тероризма, които допринасят за неговото развитие, можем да открием четири:

  • Обратна връзка: Ако атаката постигне целта си (например терор сред населението), терористичната група вероятно ще увеличи своята активност.
  • Не преговаряйте: Въпреки че обикновено се казва, че не трябва (и не можете) да преговаряте с терористи. Когато обаче се пренебрегне, неговата активност се влошава.
  • Подкрепа от обществото: Когато говорим за подкрепа, можем да го направим по два начина. Един от тях преминава през незаинтересованост към него. Когато това се случи, терористичната група увеличава своята активност, за да предизвика този интерес. Второ, когато има група, която подкрепя (или разбира) каузата, тя може да насърчи развитието на тероризма.
  • Войни: Много често се случва, че във войнствени или политически сложни ситуации се разпространяват различни терористични групи, които извън закона се опитват да защитят своята позиция.

Във всеки случай международният тероризъм заслужава специално внимание. Вариант от него, който може да има други причини, които са взаимосвързани и стават по-сложни.

Характеристики на тероризма

Николас Лопес Калера, професор по философия на правото, установява в статия характеристиките, които тероризмът трябва да притежава, за да го разглежда като такъв.

  • Атака срещу основните права: Те са действия, които противоречат на живота и свободата на човешкото същество. Като примери бихме могли да споменем убийство или отвличане.
  • Произвежда ужас: Те трябва да ужасят поне сектор от населението. Че се чувстват като пряка заплаха от терористични атаки, защото принадлежат към целеви социален сектор, определена професия и т.н. Силите за държавна сигурност често са една от тези цели, предизвикващи терор.
  • Метеорологично време: Не можете да говорите за тероризъм в изолирано събитие. Терорът и заплахата трябва да се удължат във времето, дори и след това да не се извършват действия.
  • Безразборно насилиеВъпреки че те имат специфична целева група, терористичните актове се характеризират с безразборност при извършването на техните действия. С други думи, всеки гражданин, дори да няма нищо общо с исканията на тези, които ги изпълняват, може да бъде обективен. Ако насилието се извършваше само срещу определена група, бихме говорили за конфликт между две или между много дефинирани групи.
  • Имайте причина: Тези мотиви трябва да са политически, независимо дали става дума за промяна на част от системата, териториално отделяне или някакво искане, което съдържа този политически характер. Например мафията има много елементи от това определение, но те се ограничават до икономически мотиви, като например контрола на бизнес или на конкретен икономически сектор в определена област. Очевидно, когато говорим за мотиви, не е, че те са легитимни или оправдани, а просто причината за техните действия.

По този начин бихме могли да говорим за терористични атаки или тероризъм като цяло, когато тези пет елемента се съгласят.

Видове тероризъм

Установяването на класификация на тероризма също е сложна задача, тъй като, както видяхме по-рано, има много променливи, които действат в неговото определение. В зависимост от територията, на която се произвежда, и кой го извършва, можем да говорим за следните категории:

  • Национален тероризъм: Тук се позоваваме на деянията, извършени в конкретна държава. И в рамките на това бихме имали тероризъм, извършван от престъпни банди извън държавата и държавен тероризъм.

Що се отнася до първата, тя е може би най-известната и се характеризира с това, че е съставена от поредица от хора, които действат престъпно срещу държавата в търсене на постигане на редица цели. Тези цели обикновено са независими или сецесионистични. Като примери имаме IRA в Северна Ирландия или ETA в Испания.

В държавния тероризъм, субектът, който използва насилие, се променя, те преминават от групи извън държавата към държава, действаща нелегално. За да сложи край на определени групи хора или на тероризма на друга страна, държавата тайно и тайно е тази, която насърчава насилието и предизвиква терор срещу своя враг.

  • Международен тероризъм: Този вид тероризъм също е добре известен, може би поради голямата медийна значимост, която съпътства. Характеризира се с преминаване на границите си и представяне срещу други държави. Но темата не е друга държава, но бихме говорили директно за война или войнствен конфликт. Тези, които го изпълняват, също са групи, които действат извън закона. Като подходящи примери имаме тези, които наскоро се случиха в цяла Европа от ислямски екстремистки групи.

Така ще помогнете за развитието на сайта, сподели с приятелите си

wave wave wave wave wave